ribolov

30 Okt, 2009

Ribolov na štuku najbolji u jesen

Generalna — Autor stojanovicm @ 23:02
   Strani nazivi za štuku :


Pike (engleski); Hecht, Schmuck (njemački); luccio (talijanski); lucio (španjolski); brochet (francuski).

    Naša štuka je riba nizijskih voda, reka, jezera i bara. Prema nekim podacima, naraste do 1,5 pa i 2m i 34 kg mase, mada kod nas ima zabeleženih primeraka do 15 kg. Po obliku tela, može se zaključiti da štuka nije dobar plivač na duže staze, već napada iz zasede, granja i potopljenih panjeva ili podlokane obale. Njen jak rep joj daje ogromno ubrzanje pri napadu. Ukoliko ne uspe iz prvog pokušaja, u većini slučajeva odustaje od daljeg proganjanja plena. Ovo treba imati u vidu pri vođenju varalica. Na njoj se nalaze velika usta, sa 700 oštrih zuba. Štuka plen hvata sa boka i okreće ga napred glavom, te ga tako guta.

    Štuka se najbolje hvata kada je oblačno vreme. Po sunčanom danu najbolje je probati uveče pri zalasku Sunca, mada ni rano jutro nije loše. Dan sa slabim vetrom koji stvara male talase je bolji nego kada je površina vode potpuno mirna i to zbog manjeg prodiranja svetlosti pri nemirnoj površini vode.Vreme pre nadolazeće oluje je možda najbolje vreme za pecanje  štuke.

                         

    Jesen-

    je top sezona za pecanje štuke. Iako je ona aktivnija u februaru, neposredno pred mrest, ipak je jesen najbolji deo sezone za njen lov. To je vreme kada se gomile ribolovaca upucuje na vode sa kantama prepunim sitnim kederima i kada se i izlovi veliki broj uglavnom nedoraslih primeraka štuke, koji se ni jednom u svom životu nisu mrestili. U jesen kada voda počne da se hladi, dolaze u pliće delove. Kako je voda uveliko hladna one nemaju neko pravilo gde se zadržavaju, tako da se mogu uhvatiti i na mestima na kojima se najmanje nadate. Druga polovina jeseni je vreme kada se mogu upecati najveći primerci. Ako pravilno odaberete vodu i varalicu i ako imate dobru intuiciju imaćete šansu da se veoma srećni vratite kući sa pecanja.


Komentari

 1. Srtuka se najbolje peca kada padne prvi sneg, a voda jos nije zamrzla (kada sav keder "legne").

  To se obicno desava kod nas u novembru.

  Idealno vreme je pre podne, suncan, hladan dan sa mrazom.

  Kao mamak koristi ziv keder, najbolje mala babuska ili sarancic.

  Autor rene — 31 Okt 2009, 10:05

 2. Kad Talas ovo vidi ima da poludi :)
  Tako mu i treba kad zanemaruje svoju publiku :)

  Autor poluuspavanka — 31 Okt 2009, 12:16

 3. svidja mi se tvoj blog, oduvek mi je bila yelja da postanem pecaros :)

  Autor aleksandar1309 — 11 Nov 2009, 01:04

 4. dali moze na varalicu i na koju da se peca stuka u jesen?

  Autor Zoran — 02 Okt 2011, 15:29

 5. Ja ne pecan na waralicu trenutno zato sto jos nije pala trawa a pecam na kedera muwanje, i za nepunih 7dana pecanja sam upecao oko 30kom juri kao luda....Moze i na waralicu ali ja wam predlazem na kedera...U jesen pecaj na florescentne varalice msm u boji zato sto je woda mutna pa da bi je sutka widela...pozz :)

  Autor Vlada — 15 Okt 2011, 20:45

 6. jel moze sa kederom da se peca kao sa varalicom?
  odg mi na br 0612780950

  Autor David — 27 Okt 2012, 18:06

 7. Da li moze neko da mi pomogne i da mi kaze kako da namestim sistem za stuku(keder system),posto sam od pre nekih mesec dana poceo pecati na petljasa sada cu ueti neki stap sa provodnicima i masinicom...pa bih hteo otici na stuku alu ne znam nista o tome, tj kako se sta stavlja znam da ima 1 veliki plovak,da se keder(bela riba) probada ktoz kicmu ali ne znam nista kako ide redom i tacno ako moze neko da mi pomogne....hvala unapre...:)

  Autor Milojevi Stefan — 06 Nov 2012, 00:32


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.co.yu