ribolov

Noćni ribolov

Generalna — Autor stojanovicm @ 21:59

  

                                                                                       

   -Da li praktikujete nocni ribolov?

  

   -Nekima možda ne baš omiljeno vreme ribolova, dok drugi na pecanje idu samo u ovim periodima dana, odnosno noći ! Većina ribolovaca koja uz reke i jezera ostaje noću, kada padne mrak produži u šator i čeka da peca ujutru, posle kafe...ali mnogo se može propustiti. Možda sam ja kao i još dosta ljudi lud, ali najlepše je ostati sam u toj noći, na vodi. Samo voda i vi. Zvukove koje možete čuti tokom noći na različitim vodama ne možete čuti ni na jednom filmu. To je često nešto fenomenalno...kao da niste na zemlji. Nemate osećaj da ste na istoj vodi na kojoj ste pecali ceo dan. Pošto vam čulo vida neće mnogo pomoći, nesvesno počinjete da se oslanjate na sluh, ali i neka druga ćula.

   -Ja obožavam noći pored vode, tad zaboravim na sve, ne smetaju mi komarci i hladnoća, legneš na zemlju, pokriješ se nebom, zvucima prirode i uzivaš... Još kad zagrize, poseban adrenalin proradi, jer treba izvući ribu po mraku sa slabim osvetljenjem... Pre pecanja sredim pribor da odgovara uslovima pecanja. Ponesem dobru lampu, par komada, svetleće ampule, autan, kutiju s priborom, štapove i meredov oblepim s belom trakom - savet koji sam dobio od dvojce iskusnih pecarosa s  Dunava.

   -Moram da napomenem, koliko je meni poznato, da je po Zakonu o ribarstvu noćni ribolov zabranjen! Bez ikakvih razloga je zabranjen noćni ribolov sportskim ribolovcima, a profesionalcima je dozvoljen!? Zar veliku štetu ribljem fondu pravi nekoliko udica zabačenih sa obale ? Smešno bi bilo da je odgovor potvrdan.Zakon dozvoljava pecanje između 3 i 21h leti, a od 5 i 20h zimi. Jedan savet koji sam pročitao u jednoj knjizi o ribolovu glasi "u letnjim mesecima, pri lovu pastrmke, smuđa, soma, mladice, pa i štuke, udicu treba zabacivati što bliže zakonu!". Mada ga ja nekad (čitaj uvek) i prekršim.

 Powered by blog.co.yu