ribolov

Klasični leptiri i kašike su odličan izbor za pecanje štuke

Generalna — Autor stojanovicm @ 20:29

 

    Boja nije presudna

 
 

    -Period koji je pred nama prilično je omiljen među velikim brojem štukaroša. Posebno onima, koji štuku pecaju na kedera. U Pančevačkom ritu ih možete naći skoro na svakom kanalu, dok su varaličari sve ređi. Iako ne postoji ni jedan značajniji razlog, izuzetno je retka pojava sresti nekog kolegu varaličara na vodi.
Šta treba očekivati na kanalima u ovom periodu, kada pecati, na koje varalice i koje tehhnike?
Da krenemo redom, kao prvo, na mnoge kanale se jednostavno ne može stići kolima, jer su letnji putevi gotovo neupotrebljivi zbog rupa i blata. Ukoliko volite da pešačite, onda ćete uspeti da stignete do najudaljenijih i najmanje posećenih kanala. Kanali pored kojih ima tvrdih puteva, obično su prilično opsednuti kolegama sa balerinama (poput Sibnice u Jabučkom ritu, Vizelja – Vage kod Oglednog polja, Kišvare kod Ambulante ili Opovačkog dunavca). Na takvim vodama dešava se da bude dobrih ulova, ali po iskustvu, varaličari treba da izbegavaju gužvu, koja sasvim sigurno utiče na aktivnost štuke.


    -Na vodi nas obično čeka sledeća situacija – vodostaj nešto niži sa bistrom vodom i travom, koja je prilično pala ka dnu. Tada je važnije lagano i što tiše prići mestu i polako izvoditi precizne zabačaje, nego koju boju varalice koristite. Ranije smo savetovali crne i što tamnije varalice za takve uslove, ali smo se u nekoliko sezona uverili da boja nije uvek presudna, već sam pristup vodi. Jer, kada se nađete na nekom izglednom mestu, a pre toga se sjurite na njega skoro trčećim korakom i još usput lomite trsku i rogoz, teško da ćete posle toga uloviti neku štuku, bez obzira na boju varalice. Poželjno je i da ribolovac nosi jaknu i pantalone tamnije boje. Nema veze da li je reč o maskirno zelenoj uniformi ili tamno braon jakni, važno je da na sebi nemate previše drečavih detalja.

    -Varalice – od čiste klasike ne treba odstupati. Klasični leptiri i kašike su odličan izbor. Takođe, treba koristiti i nešto veće modele, kod leptira (po Mepsu) modele sa oznakom 4 i 5, a kašike neka budu duže od 60 milimetara. U ovom periodu ne treba vući previše brzo, već nešto sporije, ali ne preterano. Upravo zbog toga što sada imamo znatno više manevarskog prostora (padanjem trave, dubina se sama povećava), varalicom treba pretražiti sve slojeve vode. Za ovako sporije vođenje odlično se pokazao i Orkin tvister šed, koji ima izuzetno velik rep i jaku vibraciju i nema te štuke koja će mu odoleti. Kod silikonaca koristite oštre udice i trudite se da uz džig udicu veličine 4/0, namontirate i neku manju, a dovoljno jaku trokraku udicu.
Na vodu ne treba ići rano, tokom oblačnih dana možete pecati tokom celog dana, a kada su vedri i sunčani dani, obično treba sačekati da prođe jutarnji mraz, pa na vodi biti od 9 do 12 časova i kasnije od 15 sati do samog mraka.

      Vreme


    -Nestabilno vreme koje traje od početka novembra, sasvim sigurno utiče i na aktivnost štuke. Česte kiše smanjuju broj ribolovaca, a njima ipak savetujemo da na vodu idu kad god imaju vremena, a da posebno budu pažljivi prilikom sve ređih vedrih i sunčanih dana.Powered by blog.co.yu