ribolov

Najosnovnije o ribolovu

Generalna — Autor stojanovicm @ 22:36

 

                          

 

   -Ribolov je pojam koji se koristi za lov ribe u morima, jezerima, rekama i ostale plodove mora kao školjke, rakove i hobotnice. Ribolov se dalje deli na sportski ribolov (ribolov kao hobi) i komercijalni ribolov. Ribolov je stara i široko rasprostranjena aktivnost sa raznim tehnikama i tradicijama, ali i primenom modernih tehnoloških pomagala. Na našim teritorijama preovladava ribolov na rekama i jezerima.

   -Kada se kaže ribolov, tu ne mislim na samo pecanje ribe, već sveobuhvatan doživljaj koji podrazumeva izlazak u prirodu, druženje i kao krajnji produkt pecanje.

   -Biti pecaroš ne znači ustati rano, otići na vodu napecati sve što se zakači na udicu, zatim brže bolje kući da se riba isprži i pojede. Ako se tako ophodite prema pecanju i ribi lakše i jeftinije je da odete u ribarnicu i kupite ribu. Pročitajte ova osnovna pravila ponašanja na vodi i pokušajte da ih poštujete.

   –VRATITE U VODU RIBU KOJA JE ISPOD MERE !!! ( Šaran 30 cm, Štuka 30cm, Linjak 20 cm, Smudj 35 cm, Karaš 20cm, Kečiga 30cm, Deverika 25 cm, Som 60 cm )

   –Počisti smeće koje si zatekao, mnogo je lepše pecati na čistoj obali. Sve smeće spremi u kesu i baci u kontejner kada se budeš vraćao kući.

– Obalu ostavi uvek čistu. Ne ostavljaj iza sebe smeće, papire i druge otpatke, biće ti krivo kada dođeš sledeći put na to mesto i zatekneš prljavu obalu.

   –Ne stvaraj buku na ribolovnom mestu, smeta i ribi i drugim ribolovcima.

   –Uvek zatraži dopuštenje (od ribolovca koji je pre tebe došao) za ribolov u njegovoj blizini.

   –Pažljivo rukuj priborom i ne prebacuj svojim preko tuđeg.

   –Ne zabacuj blizu kolege koji je prvi došao, odmakni se malo od njega.

   –NAŽALOST ne postoje privatna rirbolovna mesta i ne pokušavaj da se svađaš sa „uljezom“ koji je seo na tvoje mesto (propašće ti dan namenjen pecanju). To što si ga ti pripremio i prihranio ne znači da si ga zakupio, pokušaj da ustaneš ranije od „uljeza“ ili pronađi skriveno mesto gde „uljeza“ nema.

   –Ne bućkaj po vodi.

   –Spremi kompletan pribor ( sve što ti je potrebno ) pre pecanja, ne dozvoli da tražiš od kolege da ti pozajmi jednu udicu, olovicu i sl.

   –Ako ti neko dete zatraži udicu daj mu, to su ipak naši naslednici.

   –Ne savetuj nikoga, ne nameći svoje mišljenje ako ti savet i mišljenje niko nije tražio.Powered by blog.co.yu