ribolov

Kako izabrati pravu tehniku za ribolov na grabljivice

Generalna — Autor stojanovicm @ 22:12

 

   -Među brojnim tehnikama za ribolov grabljivica, ni jedna nije loša, sve omogućuju da se ulovi riba! Potrebno je samo izabrati onu pravu, u pravom trenutku i na pravom mestu !

     Tehnika s povlačenjem olova na dnu

   -Izvrstan kompromis izmedu sportskih i tehnika s čekanjem, ova metoda ribolova sastoji se od naizmeničnog smenjivanja faza povlačenja i faza čekanja na dnu. Može se upotrebiti kako u rečnim tako i u mirnim vodama, obavezno na mestima s čistim dnom kao što su plaže, plićaci, komunikacije između različitih vrsta voda...
Mamac može biti živi ili mrtvi keder, crv, ali i bilo koja varalica. Najvažnije je pronaći pravi ritam i raspon povlačenja kao i učestalost i trajanje zastoja.

    Tehnika s gumenim varalicama

   -Gumene varalice su nazamenjive u kanalima, šljunkarama, kanalizovanim rekama.. gde god je vode u nedogled i gde nema nikakvog uočljivog mesta koje bi ukazalo na eventualnu prisutnost riba grabljivica. Niska im cena opravdava i sve smelosti tako da se mogu koristiti i na najzakrčenijim mestima gde su šanse ulova razmerne riziku zakačivanja ! 

 

    Tehnika s leptirima

   -Ništa bolje od leptira da se brzo i efikasno istraže najrazličitija mesta: od plitkih prekrivenih travom ili drugim vodenim biljem pa do onih smeštenih i na nekoliko metara dubine. Potrebno je samo na svakom od njih upotrebiti odgovarajući model : leptir s olovom na osi u plićacima, s olovom na čelu u dubljim zonama. Oblik pločice leptira odlučiće u kojoj će se vodi blinkerisati : okrugli u stajaćim, izduženi u tekućim. Jedna od najvećih odlika leptira jeste sposobnost da potaknu grabljivicu na napad čak i kada nije u fazi hranjenja, zahvaljujući snažnim vibracijama koje u vodi stvaraju.

 

    Tehnika s voblerima

   -Ako postoje univerzalne varalice, bez ikakve sumnje su to vobleri ! Porodica im je tako velika da je za svaku moguću ribolovnu situaciju predviđen barem jedan model. Plutajući, površinski, plitko i dubokoroneći, tonući, suspending, dvodelni... dovoljno je posedovati po jedan predstavnik svake grupe pa se u svakom trenutku i na svakom mestu  mogu istražiti svi slojevi vode, od površine pa do dna, i to kakva god bila vrsta vode, udaljenost ili dubina blinkerisanja.


    Tehnika čekanjem s plovkom

   -Ova tehnika se koristi kada se uverimo u prisutnost tražene ribe grabljivice na nekom zakrčenom mestu, bilo da se radi o travnatom dnu, potonulom granju, slomljenom stablu ili   kamenju. Osnovna joj je prednost što se u svakom trenutku može odlučiti na kojoj će se dubini keder kretati.
ako se koristi više štapova, trebaju se izbaciti u različitim smerovima i postaviti kedere na različitim dubinama.   
   

Powered by blog.co.yu