ribolov

Smuđ u jesen

Generalna — Autor stojanovicm @ 21:51

                    

 

   -Jesen je po mnogim ribolovcima najbolje doba godine za lov smuđa, pogotovo onog krupnijeg. Temperatura vode naglo pada tako da su duboka mesta , gde je smuđ proveo letnje vrućine, par stepeni toplija od plićaka. To je dovoljan razlog da se smuđ pokrene. Da bi ga ulovili potrebno je naći mesta gde se nalazi. U rekama smuđ je navikao da se bori protiv vodene struje.Obzirom da se zima približava što za sobom povlači i slabiju ishranu riba ce nastojati da pronadje mesta u reci sa slabijim strujama. Takva mesta su obicno ispod brana, iza stena, u krivinama reka ili iza betonskih stubova ispod mostova.

   -Na jezerima je situacija malo teža.Nema jakih vodenih strujanja. U jezerima će smuđ slediti jata malih riba. Dok je leto provodio u udubljenjima pod vodom, krajem leta i početkom jeseni će izaći na podvodne ade. Uz obalu dobra mesta su poluostrva koja duboko zadiru u jezero. Veliki smuđevi rado posećuju ova mesta krećući se za jatima ribica.Kad pronađete takvo mesto budite spremni jer ovo doba godine je vreme trofejnih smuđeva.Većina riba ulovljenih u ovom periodu su ženke. One se intenzivnije hrane jer treba spremno dočekati vreme mresta.

    -Leti smuđa tražimo na terenima sa kamenitim ili šljunkovitim dnom. U jesen će rado zaći i na područja obrasla travom. Obavezno treba prečesljati mesta obrasla tzv. kupusnom travom u kojoj se obično skrivaju manje ribe. Za malim ribama kreću i one velike pa tako da vas ne iznenadi ako se na vašu varalicu zaleti koji kapitalac.

   -U potrazi za hranom smuđ može doći toliko plitko da je samo pokriven vodom, znači na dubinu od svega nekoliko inča..Nakon ishrane smuđ se vraća u sigurnost dubine.

  -U jesen smuđevi uzimaju krupniju ribu. Ne troše nepotrebno energiju za sićom. Iz ovoga proizilazi da i naš mamac treba biti veći, i s obzirom da je riba slabije pokretna i prezentacija treba da je sporija. Vođene pravilno varalice kao što je Risto Rap ili Rattlin’ Fat Rap riba nece ignorisati.Treba probati i Tail dancer. Smuđ će uzeti i razne "zvečke"- varalice koje proizvode zvuk.

   -Od živih mamaca rado će uzeti glistu ili veliku pijavicu okačenu na udicu iza povećeg spinera. Veliki mamac ne zahteva i veliku udicu. Smuđ će lakše progutati mamac na manjoj udici.Ako se varalice ne pokazu produktivne treba probati loviti pomoću klizećeg plovka.

   -Obzirom da u ovo doba godine mnogi od nas ako već idu u ribolov vole da je dan sunčan i topao. Smudj ne voli to. Neće se hraniti dok je nebo kristalno čisto. Sačekaće da se količina svetlosti smanji. Oblačno vreme je bolje. Isto tako kasni popodnevni sati i početak večeri. Kad jesenji vjetar počne da duvai vi počnete da mislite kako je bolje sedeti u toploj sobi je vreme kad veliki smuđevi počinju intenzivno da se hrane.

  


Ribolovački humor

Generalna — Autor stojanovicm @ 00:27

 

 

  -Muž i žena odluče da odu  na odmor na jezero poznato kao raj za ribolovce.

  -Muž obožava da u ribolov izađe u cik zore, a njegova žena obožava da u miru čita knjige.

  -Jednog jutra se muž posle nekoliko sati ribolova vratio i odlučio da će malo da dremne, a žena je tada rešila da se sama izveze malo čamcem iako se na njemu sama i nije baš najbolje snalazila. I tako ona upali motor i izveze čamac na jedno usamljeno mesto, baci sidro, izvadi knjigu i nastavi da čita svoju knjigu u tisini.

  -U jednom trenutku naiđe ribolovački inspektor u svom čamcu, pristane uz njen čamac i kaže:

  -Dobro jutro gospođo! Šta to radite ?

  -Čitam knjigu, reče ona! (ipomisli zar to nije očigledno)

  -Nalazite se na delu jezera rezervisanom za sportski ribolov, obavesti je inspektor!

  -Žao mi je gospodine , ali ja ne pecam. ja samo sedim u svome čamcu i čitam knjigu!

  -Da, ali u čamcu imate sav potreban pribor za pecanje i što se mene tiče mogli bi otpočeti sa pacanjem svakog trenutka! Biću primoran da vas odvedem sa mnom u stanicu i da podnesem ptotiv vas prijavu, rece on!

  -Ako vi to zaista i uradite onda znajte da ću i ja protiv vas podneti prijavu, ali zbog silovanja, odgovori mu žena!

  -Ali, pa ja vas nisam ni dotakao !?, reče inspektor !

  -Da, ali vi za to imate sav potreban pribor i što se mene tiče mogli otpočeti sa tim svakoga trenutka...

  -Doviđenja gospođo i uživajte u lepom danu!!!

    NARAVOUČENIJE:

  -Ne ulazi u raspravu sa ženom koja čita. Vrlo je verovatno i da ume i da misli.Powered by blog.co.yu