ribolov

04 Nov, 2009

Smuđ u jesen

Generalna — Autor stojanovicm @ 21:51

                    

 

   -Jesen je po mnogim ribolovcima najbolje doba godine za lov smuđa, pogotovo onog krupnijeg. Temperatura vode naglo pada tako da su duboka mesta , gde je smuđ proveo letnje vrućine, par stepeni toplija od plićaka. To je dovoljan razlog da se smuđ pokrene. Da bi ga ulovili potrebno je naći mesta gde se nalazi. U rekama smuđ je navikao da se bori protiv vodene struje.Obzirom da se zima približava što za sobom povlači i slabiju ishranu riba ce nastojati da pronadje mesta u reci sa slabijim strujama. Takva mesta su obicno ispod brana, iza stena, u krivinama reka ili iza betonskih stubova ispod mostova.

   -Na jezerima je situacija malo teža.Nema jakih vodenih strujanja. U jezerima će smuđ slediti jata malih riba. Dok je leto provodio u udubljenjima pod vodom, krajem leta i početkom jeseni će izaći na podvodne ade. Uz obalu dobra mesta su poluostrva koja duboko zadiru u jezero. Veliki smuđevi rado posećuju ova mesta krećući se za jatima ribica.Kad pronađete takvo mesto budite spremni jer ovo doba godine je vreme trofejnih smuđeva.Većina riba ulovljenih u ovom periodu su ženke. One se intenzivnije hrane jer treba spremno dočekati vreme mresta.

    -Leti smuđa tražimo na terenima sa kamenitim ili šljunkovitim dnom. U jesen će rado zaći i na područja obrasla travom. Obavezno treba prečesljati mesta obrasla tzv. kupusnom travom u kojoj se obično skrivaju manje ribe. Za malim ribama kreću i one velike pa tako da vas ne iznenadi ako se na vašu varalicu zaleti koji kapitalac.

   -U potrazi za hranom smuđ može doći toliko plitko da je samo pokriven vodom, znači na dubinu od svega nekoliko inča..Nakon ishrane smuđ se vraća u sigurnost dubine.

  -U jesen smuđevi uzimaju krupniju ribu. Ne troše nepotrebno energiju za sićom. Iz ovoga proizilazi da i naš mamac treba biti veći, i s obzirom da je riba slabije pokretna i prezentacija treba da je sporija. Vođene pravilno varalice kao što je Risto Rap ili Rattlin’ Fat Rap riba nece ignorisati.Treba probati i Tail dancer. Smuđ će uzeti i razne "zvečke"- varalice koje proizvode zvuk.

   -Od živih mamaca rado će uzeti glistu ili veliku pijavicu okačenu na udicu iza povećeg spinera. Veliki mamac ne zahteva i veliku udicu. Smuđ će lakše progutati mamac na manjoj udici.Ako se varalice ne pokazu produktivne treba probati loviti pomoću klizećeg plovka.

   -Obzirom da u ovo doba godine mnogi od nas ako već idu u ribolov vole da je dan sunčan i topao. Smudj ne voli to. Neće se hraniti dok je nebo kristalno čisto. Sačekaće da se količina svetlosti smanji. Oblačno vreme je bolje. Isto tako kasni popodnevni sati i početak večeri. Kad jesenji vjetar počne da duvai vi počnete da mislite kako je bolje sedeti u toploj sobi je vreme kad veliki smuđevi počinju intenzivno da se hrane.

  


Komentari

 1. Ukusna je to riba....

  Autor Misa Stankovic — 07 Nov 2009, 22:15

 2. riba je odlicna, pogotovo ona na suvom..........:)

  Autor mstankovic — 07 Nov 2009, 23:06

 3. isao sam na smudja desetak puta.7-8 puta sam se smrzao a jedan od tih smrzova je bio najveci smrz u zivotu jer sam se okliznuo i pao u jezero. kao, da se ne smrznem, otrcao do kola koja su bila iza sume koja je iza vinograda koji je iza puta pa levo....brrrr

  Autor doberman — 08 Nov 2009, 22:22

 4. Smudj je najkvalitetnija recna riba, to je riba kad je dobro spemis mozes kasikom da je jedes, prosle godine na savi otprilike do kraja oktobra poc.nov. zamrzivac mi je bio pun.Pecao sam na drugu polovinu kedera onu sa repom, nikako sa glavom,i naravno iz camca na sred save,a sad kad bi ti reko gde,ne bi bila fora...Ali tema bloga je VRHUNSKA i pojma nemam sto se ja toga nisam setio, a sada posto krece da radi stuka, nadam se da ces postaviti neke slike na blog,da se divimo.

  Autor markodr — 12 Nov 2009, 01:46


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.co.yu