ribolov

08 Nov, 2009

Bela riba, treba dočekati proleće

Generalna — Autor stojanovicm @ 00:48
Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

   Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

    -U prolećnom periodu, kada je voda još uvek hladna, a bela riba više skoncentrisana na mrest, potrebno je izbegavati grub pribor, jer tada riba uzima mamac ispitivački. Tanki monofili dijametra 0,16mm, tankemanje udice i lagani plovci do dva grama težine pravi su izbor pribora za probirljivu belu ribu.      

 

   -Njeno primamljivanje, koje se obavlja bacanjemprimame (hrane) u vodu na mesto može znatnouticati na uspeh ili neuspeh ribolova. Naime, veće količine nekvalitetne hrane, krupne zrnaste hrane mogu negativno uticati na ishod ribolova, pa zato ako nemate kvalitetnu hranu bolje je pecati bez primame. I sa mamcima je potrebno eksperimentisati, pa ako neće na crve, treba probati tanku glistu, a ako plovak miruje treba ga malko cimnuti da riba lakše uoči mamac.


   -Lokacija ili mesto ribolova je takođe veoma bitno. Često se dešava da od nekoliko ribolovaca samo jedan lovi ribu, upravo zbog najboljeg mesta.Na primer, desetak ribolovaca je zauzelo mesta uz bent do koga se Dunav izlio, a samo jedan je zauzeo mesto gde se nalazi putić do korita Dunava. Upravo on ima najviše šansi za ulov, mamac ne lebdi iznad kupina i trave, već je spušten do samog dna. Putić je utabana zemlja i uz to riblja staza, gde riba lako pronalazi mamac. Zbog visokog vodostaja Dunava i čestih oscilacija nivoa vodostaja u ovom periodu se ne može očekivati da na jednom mestu svakodnevno lovite veće količine bele ribe.
Oni ribolovci koji ne vole čestu promenu mesta opredeliće se za vode na kojima vodostaj ne oscilira mnogo poput raznih kanala, jezera i bara.


Komentari

  1. Nikad nisam bio neki ribolovac, sem sto sam lovio one ribe na dve noge. Ali ovo je interesantno...

    Autor bokikojic — 08 Nov 2009, 08:33


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.co.yu